banner
banner

Stojí přípitek v Restaurantu na konci vesmíru za pozornost? A je Vojtěch Kotek lepší vypravěč než Vojtěch Dyk?

Stojí přípitek v Restaurantu na konci vesmíru za pozornost? A je Vojtěch Kotek lepší vypravěč než Vojtěch Dyk?
22.09.2020
Stojí přípitek v Restaurantu na konci vesmíru za pozornost? A je Vojtěch Kotek lepší vypravěč než Vojtěch Dyk?

To se dozvíte v recenzi audioknihy Restaurant na konci vesmíru z produkce audio vydavatelství Tympanum.

„Historie všech významnějších galaktických civilizací obvykle prochází třemi stadii: přežití, zkoumání a tříbení, jinak známé jako fáze JAK, PROČ a KDE. První fáze je například charakterizována otázkou „JAK si obstarat jídlo?“, druhá „PROČ vlastně jíme?“, kdežto třetí „KDE poobědváme?“.

Druhá část slavné trilogie v pěti dílech znovu přivádí na scénu Zafoda, Forda, Trillian a Artura Denta. Když Srdce ze zlata tak tak uniklo Vogonům  a po té co byl Zafod konfrontován Vírem totální perspektivy, poručil počítači Srdce ze zlata, aby ho společně s Arthurem, Fordem a Trillian dopravil někam, kde by se mohli najíst a napít.  Ocitli se tak v Milliways - Restaurantu na konci vesmíru. „Alespoň pro jednou nemusíte mít strach z ranní kocoviny – prostě proto, že žádné ráno už nebude!“ Později se kvůli nedokončenému teleportovacímu zařízení čtveřice rozdělila. Trillian a Zafod se vydali hledat muže, který vládne vesmíru, zatímco Arthur a Ford se stali svědky založení lidské rasy na Zemi. Přestože příběh nedosahuje takových kvalit jako Stopařův průvodce, má svá skvělá místa. Třeba koncert kapely Postižená oblast, ke kterému se naši hrdinové přimotají, nebo návštěvu vydavatelství Stopařova průvodce po galaxii. „Tonight we sleep on silken sheets
We drink fine wine and eat rare meats
On Carousel and gambling stake
Our fortunes speed, and dissipate.
It’s candlelight and chandelier,
It’s silver plate and crystal clear.
The nights we stay at Hotel Grand“

V režijním křesle tentokrát usedla režisérka divadelního souboru Tygr v tísni Zuzana Burianová. Ta má na svém kontě například režii audio knihy Koralina. Do narátorské židle usedl místo Vojty Dyka Vojtěch Kotek. Oproti Dykovu přednesu je Kotkův projev až překvapivě civilní. Ford například v jeho podání zní mnohem přirozeněji a o Trillian ani nemluvím. Přesto si dokáže s hlasem pohrát a jeho Zafodův dědeček a především konferenciér Max ukazují, že si s Dykem a jeho žonglováním s hlasem v nejmenším nezadá. Velké změny (a musím podotknout, že k lepšímu) doznal hlas robota Marvina. Díky zvukařským kouzlům zní jeho hlas skvěle.  Takový Iáček z Medvívka Pů, ale více kovový. Ostatně Marvinova slovní potyčka s bojovým robotem patří k vrcholům audioknihy. Mario Buzzi zvolil jako zvukový doprovod kakofonicky znějící, příliš hlasitou a za uši tahající skrumáž. Ta je pak ještě navíc na konci některých kapitol až zbytečně dlouhá.

Where’s my Continental Bride?
We’ll Continental slip and slide
Early morning pinch and bite -
(These French girls always like to fight)
It’s serenade and Sarabande,
The nights we stay at Hotel Grand
Les nuits qu’on passe a l’Hotel Grande.“
( Procol Harum – Grand Hotel)

Ačkoli se mi Restaurant na konci vesmíru líbil o trošku méně než Stopařův průvodce, celkové provedení a práce narátora se mi líbily naopak o dost více.

Hodnocení: 80%

Jan Procházka

Stopařův průvodce Galaxií 2: Restaurant na konci vesmíru

AUTOR

Douglas Adams

INTERPRET

Vojtěch Kotek

VYDAVATEL

Tympanum

CELKOVÁ DÉLKA

17:07:00

VYDÁNO

2020

Formát:MP3 ke stažení

https://tympanum.cz/detail/tbooks-566176-stoparuv-pruvodce-galaxii-2-restaurant-na-konci-vesmiru



Reklama

Kam dál?

Přečtěte si další prima články na stránce Novinky. Baví vás filmy? Ty nejlepší kousky jsou pro vás připraveny na stránce scifi filmy. Každý správný fanoušek scifi a fantasy musí navštívit Scifi Quest Michala Březiny. Pokud vás zajímají úspěšné projekty a hledáte články o inspirativních osobnostech, doporučujeme vám navštívit stránku dobré zprávy.

Děkujeme, že jste navštívili stránky scifi a fantasy e-magazínu Vanili.cz. Mějte fantastický den a přijďte zas!

Zveřejněte PR článek na online magazínu Vanili.cz!

Popkulturní magazín provozujeme již od roku 2006.

Mám zájem