Dítě tmy – dusný horror, který vás chytne už od první věty


26.03.2020 

Po Mainstreamu přichází Miroslav Pech s další kvalitní horrorovou lahůdkou, která rozhodně neklame obalem.

Kryštof a Vašek jsou mladí kamarádi milující akční hrdiny, seriály, a především béčkové horrory. Zkoukli kvanta véháesek a neradi chodí na diskotéky. Zatímco Kryštof se trápí se svojí první láskou, Vašek je nezvykle nemluvný. Kryštofovi začne docházet, že nepůjde jen o klasické samotářství, že se děje něco zlého. Bohužel až ve chvíli, kdy už je pozdě. Kdy už si nejen oba kamarády, ale i mnoho dalších obyvatel městečka vyhlédlo něco ještě (možná) horšího.

To by nebyl Míra Pech, kdyby k horrorovému příběhu nepodal drsné sociální drama. Už v tomto ohledu se čtenář musí připravit na dusnou ale zároveň velice podmanivou atmosféru, strach a všudypřítomné, snad až nepříjemné napětí. Když se pak přidá tajemný mladík a černá opuštěná továrna, obracíte stránku za stránkou chvějícími se prsty v očekávání, čemuže všemu to ti kluci nakonec budou muset čelit.

Srovnání s románem Mízožravci Petra Bočka se moc vyhnout nelze, neboť oba romány vyšly u stejného nakladatele a trochu nešťastně krátce po sobě. V obou knihách jde primárně o boj velmi mladých lidí s nadpřirozeným zlem, kdy u Petra Bočka jím jsou bytosti háje a jeho Ochránci, u Miroslava Pecha obyvatelé neblahou pověstí opředené továrny. Dokonce i tajemný amulet a vampýry manipulující vůlí druhých nebo pojídající lidské maso jsme na české scéně poměrně nedávno měli. Ale jelikož jsem zastánce toho, že upíři jako záporáci zdaleka nevyčerpali svoje možnosti, a ne každý požírač krve musí být nutně upír ze Stmívání, je pro mě kniha velmi milým důkazem. Autor pojímá všechnu látku po svém, se zápalem filmového střihače i scénáristy v jedné osobě. Navíc ji koření odkazy na devadesátkové filmy i seriály, což u pamětníků nejspíš vyloudí nejedno nostalgické pousmání.

Co se týká popisů, tak zde autor nezachází do hloubky jako většina jeho kolegů, ale ani nemusí, nepříjemnosti dokáže rafinovaně naznačit pár větami. Jen u hlavního zloducha by se možná nějaký ten odstavec navíc hodil. Nejde o nadpřirozené netušené zlo, ale ani o příšeru s rodokmenem.

Po poněkud psychologičtějším Mainstreamu přináší Míra Pech přímočarý horror, který zhltnete za jediný večer. Po dočtení možná budete mít pocit, že jste před chvílí viděli fakt hodně hustej biják. Mimořádnou pochvalu si zasluhuje obálka s ilustrací Dawida Boldyse i rozostřené logo a grafická úprava Michala Březiny.

Hodnocení 85%
Žánr: Literatura česká, Horror
Vydáno: 2020, GoldenDog
Počet stran: 216
Jazyk vydání: český
Autor obálky: Michal Březina
Vazba knihy: brožovaná
ISBN: 978-80-88067-16-0
Knihu zasílá nakladatelství GoldenDog bez poštovného!
GoldenDog.cz/produkt/dite-tmy/

Recenzi napsala Kristina Haidingerová