Seriál Black Mirror změnil režisérovi Balkinsovi pohled na budoucnost světa


15.08.2018 

JAKÝ MÁTE VZTAH KE SCI-FI FILMŮM?

Dříve jsem je neměl rád, vyhýbal jsem se jim, ale nejsou to ani dva roky co jsem prvně objevil seriál "Black Mirror" a tím se pro mě pohled na blízkou budoucnost hodně změnil. Černé zrcadlo je totiž výbornou ukázkou toho, kam s naší postupně se zdokonalující technologií svět míří, neřekl bych, že je to špatně, že nás technologie zničí – to říkají lidé, kteří se bojí změn, vývoje, NIČÍME SE SAMI, A TO TŘEBA TÍM, JAK SE CHOVÁME K PŘÍRODĚ. Možná budeme mít v budoucnu méně soukromí, ale za to více bezpečí. Možná už jste zaslechli o sociálním kreditu v Číně?

Protože mě baví filmařina, tak se kolikrát zamyslím, kam až může technologie v tomto odvětví zajít. Zkuste si představit, že jste doma a obývák, kam jste se dříve chodili s rodinou dívat na televizi už je minulostí, nyní má každá domácnost promítací místnost a film, na který se v ní díváte není promítán na obrazovce, do vašich virtuálních brýlí, ale 3D hologramem. Vaše místnost se promění v prostředí, ve kterém se film odehrává, pomocí speciálního obleku budete vnímat i stejné pocity, chlad, bolest... Podobných námětů je už plno, například film "Ready Player One" a proto tyto filmy nevnímám jako něco nereálného, ale jako něco, na co bychom se měli připravit – možná i těšit!

JAKÉ JSOU VAŠE TŘI NEJOBLÍBENĚJŠÍ SCI-FI FILMY?

Rozhodně Návrat do budoucnosti – DE LOREANA SI JEDNOU POŘÍDÍM! Pak Interstellar, protože filmy tohoto typu miluji a Minority Report, který je hodně nadčasový.

KDYBYSTE S DELOREANEM MOHL CESTOVAT ČASEM, KAM BYSTE SE VYDAL? DOVEZL BYSTE SI NĚCO?

De Lorean se stal fenoménem, který se ukazuje i v jiných filmech, videoklipech. UPŘÍMNĚ BYCH SI HO PŘÁL VLASTNIT TŘEBA VÍCE NEŽ LAMBORGHINI. To musí pochopit každý filmový fanoušek! A kam bych se vydal? Jako první zpět do své minulosti, abych si za nějaké věci pořádně nafackoval a pak do budoucnosti, prozkoumat postupně každých sto let vývoje, ale pochybuji, že by kdokoli z téhle doby zapadl už třeba jen do roku 2140. Jinak netuším, co bych si do dnešní doby měl přivézt. Na jednu stranu bych nerad ovlivnil dnešní postupný vývoj a na stranu druhou, bych rád pomohl ve zdravotnictví a ekologii.

JAK VNÍMÁTE VESMÍR? MYSLÍTE, ŽE JSME ZDE SAMI?

Vesmír je obrovský prostor, říct, že jsme tu sami, by bylo dost egoistické, my samotní jsme přece důkazem života ve vesmíru. Nevím, zda jsou příběhy o UFO pravdivé, já ho neviděl a proto jsem k tomuto tématu nestranný, věřím ale, že je vesmír natolik velký, že NÁS TU MOHOU BÝT MILIONY. Třeba už s někým z nich v kontaktu jsme, třeba jsme pro ně nedůležití a objevují raději jiné planety, nebo už tu byli – kde jinde by se zrodil fenomén bohů, kteří přišli z nebe. Jsem ateista, takže cokoliv tajemné či záhadné je pro mě jen otázkou času, kdy se přijde na to "jak" je to možné. Doporučuji zhlédnout sérii dokumentů "Vetřelci dávnověku". Pro mě jeden z nejlepších dokumentů!

POKUD TEDY VE VESMÍRU JSOU JINÉ DRUHY, JAK PODLE VÁS VYPADAJÍ?

Je třeba vycházet z toho co známe, na každé planetě je jiný tlak, teplota, prostředí, čas a podobně. TŘEBA TAM NĚKDE EXISTUJE DRUH, KTERÝ MÁ JINÉ SMYSLY NEŽ MY, K ROZMNOŽOVÁNÍ JSOU ZAPOTŘEBÍ TŘI, ne jak zde muž a žena, možná neznají vlastnosti jako je práce, aby mohli fungovat v jejich systému, touha pomoci ale žijí jen v symbióze s přírodou. Někteří mohou žít v jiné frekvenci, kterou naše smysly nedokáží zpracovat. Je toho spousta o čem by šlo uvažovat. Jen si myslím, že náš život a čas ve vesmíru je opravdu jepičí, světelný rok může být pro jiné otázkou milisekundy. Co když je ve vesmíru něco rychlejšího než je světlo, co když je těchto vesmírů více?

CO PLÁNUJETE DO BUDOUCNA?

Plánu a nápadů mám spousta. Přál bych si natočit celovečerní filmy, které mám několik let rozepsané, baví mě především komedie, ale mám tu dokonce i jeden NÁMĚT NA FILM Z BLÍZKÉ BUDOUCNOSTI.

CO VÁS DĚLÁ ŠŤASTNÝM? A CO NAOPAK NE?

Když se vám povede něco, na čem pracujete delší dobu a zjistíte, že mělo smysl vydržet. Dnes se spousta lidí žene za úspěchem, který by měl přijít nejlépe ještě dnes a vydělat obrovskou sumu do týdne. Důležité je najít si věc která vás baví, věříte ji, dělat ji kvalitně, a hlavně byste u ni měli vydržet. Když děláte určitou věc dva roky, tak si ji "osaháváte", po pěti letech jste v ni dobří a po deseti letech byste měli patřit mezi ty, kteří jsou v ni také nejlepší. Neřeknu, že mi to dělá nešťastným, ale vadí mi, když si lidé závidí. Ten, co chce být sám úspěšný nepřeje úspěch jinému a pak se zlobí, že ho zase ten další nepřeje jemu samotnému – to přece nedává smysl.

NA VAŠEM KANÁLU "POŘAD ZKOUŠKA" SE OBČAS OBJEVÍ SLEČNY, KTERÉ NAPŘÍKLAD PODLEHNOU KOUZLU DRAHÝCH AUT. MYSLÍTE, ŽE JE DNEŠNÍ SVĚT TAKTO NASTAVEN? NA PENÍZE?

Je spousta slečen, na které tohle vůbec neplatí a já jsem za to rád. Ale DĚLÁM SHOW PRO LIDI, UKAZUJI KONTROVERZNÍ VĚCI, protože divák si vždy raději vyhledá kontroverzní téma, jako je hádka, nevěra, nachytání někoho "kdo si to zaslouží" a podobně, oproti (v tomto případě) nudné slečně, která se nenechala na auto ulovit.

Svět nám ukazuje úspěšné lidi, jsou pro nás vzory a rádi bychom byli jedněmi z nich a díky sociálním sítím se tenhle chtíč ještě více prohloubil. Někdy stačí když vašeho partnera osloví někdo, kdo vypadá úspěšněji, než vy a naopak. Na toto téma by se daly psát slohy, a proto bych to shrnul tím, že když ve vztahu procházíme krizí, neměli bychom si přestávat vážit jeden druhého a zapomínat na to hezké, krizí si projde každý, jen je špatné řešit to tím, že je o vás díky sociálním sítím třeba větší zájem a vy si tak můžete najít hned někoho kdo se vám zdá úspěšnější, lepší. Tohle je špatně.

ZÁKEŘNÁ OTÁZKA NA ZÁVĚR. S JAKOU NADPŘIROZENOU BYTOSTÍ ČI FILMOVOU HRDINKOU, BYSTE SE CHTĚL POMILOVAT?

Dříve to byla Stiflerova máma :-), pak Megan Fox. A ze sci-fi? Neytiri z Avataru byla příjemná :-)

Děkuji za rozhovor a ať se vám daří!

Honza Vavřička