Hladový národ – vydařená akční fantasy ve víru druhé světové války


14.03.2020 

Ihned při přečtení anotace knihy Hladový národ čtenáře napadne – je skutečně nutné, aby Hitlerovo Německo bylo ve svých praktikách ještě krutější? Možná ne. Nicméně Vendula Brunhoferová poskytla ve své alternativní historii strašákům 2. světové války ještě nadpřirozené spojence - okřídlené krvelačné upíry. Otevřením magických bran se ale na Zemi začali vyskytovat také vlkodlaci nebo třeba andělé. A to teprve začne ten správný cirkus!

Příběhem nás provede hned několik hrdinů. Není však dobré si kteréhokoli příliš oblíbit – mají velmi vysokou úmrtnost. Autorka si nebere servítky, kosí na obou stranách. Navazují se spojenectví napříč zeměmi, vymýšlejí se lsti. Velmi zajímavá a osvěžující je i autorčina slušná znalost vojenské techniky a historie. Navíc většina německých oficírů prošla proměnou, tak má k mučení lidí ještě jednu motivaci – jejich krev. V některých popisech si autorka opravdu nezadá s Kulhánkem. Na romantiku není čas, jedinou ženskou hrdinkou je tu dítě – anděl.

Viděl díru po kulce, ale žádnou krev.
Zamrkal. Podíval se na Crispina. "Není zraněná."
"Že by děvenka byla i neprůstřelná?" zachechtal se Ir. Z jeho hlasu byla slyšet úleva, že už je po všem.
"Ne, to spíš…" Klaus dívce sáhl na hrudník. Pod látkou chlapecké košile, kterou jí věnoval z domácích zásob, cítil něco tvrdého.
"Ty jsi neuvěřitelně chytré děvče," zasmál se tiše a zkontroloval jí tep. Byla živá…

Kniha Hladový národ disponuje strhujícím spádem a postupně sílící čtivostí. Což trochu ubírá postavám, které ne vždy dostávají zasloužený prostor. Každý z osudů je zajímavý a mohl by být více rozveden. I ona akčnost bývá místy na škodu, neb právě při masakrech hrdinného společenství moc nefunguje chemie, jede se dál. Postavy se tak občas jeví jako bezcitné, a to vzhledem k situaci nepůsobí moc reálně.

Plusem jsou naopak horrorové bytosti – lidští upíři si v ničem nezadají s pradávnými zplozenci Briana Lumleyho, ti polétaví jsou klasičtí predátoři, vlkodlaci jsou prostě chlupatí a páchnou, andělé nejsou tak úplně nevinní. I tady by se ještě dalo sáhnout do klávesnice k popisům, ale co už, pro účely příběhu víme dost.

Autorka skvěle ovládá jazyk. Nešperkuje, nehýří vulgarismy (nechává pouze ty, které vyřknou samy postavy). Není archaický, ani nijak připodobněný době, ale zůstává lehce kultivovaný, takže atmosféru dokreslí.

Další body získává vynikající obálka, která by zasloužila snad i pěkný přebal. Zkrátka… až na krkolomný a trochu naivní začátek je kniha velice vydařená a slupnete ji s chutí během jednoho dvou večerů. Ale pokud kdy vyjde znovu, určitě by si zasloužila více stránek...

Hodnocení 75%
Žánr: fantasy
Vydal: Brokilon v edici Brokylon alternativa
Počet stran: 248
Obálka: Mikuláš Podprocký, Lukáš Tuma
Vazba: brožovaná
ISBN: 978-80-74-564628

Autorkou recenze je Kristina Haidingerová