banner
banner

Znáte trojskou válku?

Znáte trojskou válku?
6.10.2017
Znáte trojskou válku?

Znáte trojskou válku nebo je to pro vás španělská vesnice? Zkuste si test!

1. Trojská válka se konala na území

a) dnešní pražské zoo

b) dnešního Turecka

c) dnešní Sýrie

2. Podle bohyně Afrodity byla před trojským konfliktem nejkrásnější ženou světa

a) Linda Hamiltonová

b) Helena Trojská

c) Angelina Jolie

3. Král (řeckého) ostrova Ithaka zvaný Odysseus byl pověstný

a) svou silou

b) svou lstivostí

c) svou dochvilností

4. Ve velkofilmu Troja představuje Achilla

a) Tom Hardy

b) Karel Roden

c) Brad Pitt

5. Jak se Achilles chtěl vykroutit z účasti na bojích o krásnou Helenu?

a) Přestrojil se za dívku.

b) Zabednil se v maketě hřebce.

c) Předstíral šílenství.

6. Jak se „odvodu“ hodlal vyhnout Odysseus?

a) Koupil si modrou knížku.

b) Předstíral homosexualitu.

c) Předstíral šílenství.

7. Jakou hazardní hru si unudění Řekové prý vymyslili během devíti let obléhání Troji?

a) Heleno, nezlob se

b) Hru v kostky

c) Klíče od pevnosti Troja

8. Čím vytočil Achilles bohy?

a) Ostatní dobývali město a on vláčel pole za prasaty a trucoval.

b) Den co den vláčel okolo Troji mrtvolu válečného hrdiny Hektora.

c) Rozdráždil je tím, že před branami tančil v ženských šatech.

9. Jak dostali občané Troje dovnitř obřího koně?

a) Umělými křídly z něj stvořili Pegasa. Pak přeletěli na jeho hřbetě.

b) Probourali si hradby vlastního města.

c) Vdechli koni život tzv. šémem, načež on hradby lehko probořil.

10. Troju našel

a) Němec Karel May

b) Němec Heinrich Schliemann

c) Němec Thomas Mann

Správné odpovědi: 1b), 2b), 3b), 4c), 5a), 6c), 7b), 8b), 9b), 10b)

Jeden až tři body: Dějiny starého Řecka jsou pro vás španělská vesnice. Ne-li čínská.

Čtyři až sedm bodů: VyTroju neznáte jen z filmu s Bradem Pittem.

Osm až deset bodů: O trojské válce ledacos víte, ale jen díky zprávám, které se dochovaly, takže vlastně nemnoho.

Ivo Fencl

Pokud máte chuť na další články, klikněte na sekci Novinky anebo se mrkněte na rozverné rozhovory a odvážné fotogalerie v sekci EroTotem. Fanouškům scifi a fantasy rozhodně doporučuji navšívit Scifi Quest Michala Březiny, kde najdete recenze a hustě vtipné rozhovory s celebritami.

Fotogalerie

Doporučujeme

IMAGE: